Geen vergoeding van kosten voor eHerkenning

doorSven van den Dungen

Geen vergoeding van kosten voor eHerkenning

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat er geen compensatie voor de aanschafkosten van eHerkenning komt voor kleine ondernemers. Als hij dit wel zou doen is de kans onder andere groot dat er in strijd met het gelijkheidsbeginsel wordt gehandeld.

Het nieuwe aangiftesysteem voor ondernemers, e-Herkenning, kan rekenen op veel kritiek. Vooral de hoge kosten van het systeem stuiten ondernemers tegen de borst. Naast de hoge kosten kan ook niet iedereen die verplicht is aangifte te doen dit systeem gebruiken. Voor het gebruik ervan moet een ondernemer/organisatie namelijk ingeschreven staan bij het Handelsregister. Maar niet alle ondernemingen die verplicht zijn om aangifte te doen kunnen dat, of willen dat niet. Een buitenlandse onderneming die activiteiten in ons land verricht kan zich bijvoorbeeld niet inschrijven. Voor de BTW-aangifte is al aangegeven dat deze pas volgend jaar hoeft te worden gedaan met het nieuwe systeem en voor de aangifte loonheffingen is uitstel verleend tot 1 juli 2020.

Er komt geen compensatie voor kleine ondernemers

Minister Knops van Binnenlandse Zaken beloofde een paar weken geleden dat hij samen met staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op zoek zou gaan naar oplossingen voor de problemen en dat deze er voor de zomer zullen zijn. Ook ging hij kijken of hij de door ‘kleine’ ondernemers te maken kosten zou kunnen compenseren. Vijlbrief heeft nu aangegeven in een brief aan de Tweede Kamer dat die compensatie er niet gaat komen omdat er een risico is op ‘onrechtmatige staatssteun, precedentwerking en handelen in strijd met het gelijkheidsbeginsel’, als kleine ondernemers een tegemoetkoming zouden krijgen. Ook ontbreekt een wettelijke grondslag voor het verlenen van compensatie.

Beroep op de KOR doen

Vijlbrief geeft aan dat ondernemers de kosten van het systeem wel kunnen aftrekken als bedrijfskosten. Kleine ondernemers kunnen misschien een beroep doen op de kleineondernemersregeling (KOR) voor de BTW. Dan hoeft er geen aangifte BTW te worden gedaan waardoor het niet nodig is om het systeem aan te schaffen. Dit geldt natuurlijk alleen als de ondernemer niet voor de loonbelastingen belastingplichtig is.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Neem contact met ons op voor informatie op maat.

Over de auteur

Sven van den Dungen administrator

Geef een reactie