Houd niet te veel vermogen in privé

doorSven van den Dungen

Houd niet te veel vermogen in privé

Over uw privévermogen betaalt u belasting in box 3. Daarom kunt u beter niet te veel vermogen privé houden, maar juist in uw bedrijf te stoppen. Hoe realiseert u dit en hoe kunt u verder de belastingdruk in box 3 beperken?

Box 3.

Over uw privévermogen betaalt u belasting in box 3. Daarbij gaat de fiscus uit van een verondersteld rendement, dat in 2021 op kan lopen naar 5.69%. Hierover betaalt u dan 31% belasting. Over het vermogen dat in uw bedrijf zit, betaalt u geen belasting, maar wel over het werkelijke rendement dat u erop haalt. Dit betekent dat u met name spaargeld beter in uw bedrijf kunt stoppen. Het rendement is immers nauwelijks meer dan nihil, terwijl u er in box 3 wel gewoon belasting over betaalt. Maar hoe realiseert u dit binnen de regels?

Omvang ondernemingsvermogen

Voor ondernemers waarvan de winst belast is in de inkomstenbelasting, is niet exact bepaald hoeveel liquiditeiten u als bedrijfsvermogen aan mag merken. Er is slechts bepaald dat duurzaam overtollige liquiditeiten verplicht naar privé moeten.

Peil datum 1 januari. De omvang van uw vermogen waarover u belasting betaalt, wordt vastgesteld op de peildatum 1 januari. Het is dus raadzaam om ervoor te zorgen dat uw privévermogen op dat moment niet te hoog is. Pas echter wel op, want als u vermogen overbrengt van privé naar de zaak of andersom en binnen drie maanden weer terug, dan volgen er sancties. Brengt u het vermogen binnen zes maanden terug, dan krijgt u nog de gelegenheid te bewijzen dat hiervoor zakelijke redenen waren, anders volgen er ook sancties.

Overige mogelijkheden

Behalve vermogen in uw bedrijf houden, kunt u ook op andere manieren uw vermogen in box 3 verminderen. Zo is het namelijk raadzaam om al geplande grotere uitgaven, zoals een nieuwe auto, verbouwingskosten, nog voor 1 januari aan te schaffen/te betalen. Zo telt het op de peildatum niet meer mee in box 3 en bespaart u dus belasting.

Aflossen hypotheek

Nog een manier om uw privévermogen te verminderen, is het geheel of gedeeltelijk aflossen van uw hypotheek. Het vermogen dat in uw eigen woning zit, telt namelijk niet mee in box 3. Houd wel rekening met eventueel te betalen boeterente, al bieden de meeste hypotheekvormen de mogelijkheid om jaarlijks een deel op de hoofdsom boetevrij af te lossen.

Schenken

Uw vermogen kunt verder nog verminderen door een bedrag te schenken aan bijv. uw kinderen. Daarbij kunt u gebruikmaken van de jaarlijkse schenkvrijstelling, die in 2020 € 5.515 bedraagt. Ook schenken onder schulderkenning is een optie waarmee uw vermogen vermindert, maar u er nog wel over blijft beschikken.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Neem contact met ons op voor informatie op maat.

Over de auteur

Sven van den Dungen administrator

Geef een reactie